dimecres, 1 de desembre del 2010

Guia de Literatura Infantil i Juvenil - Nadal 2010

Proposta de lectures infantils i juvenils des de les biblioteques públiques de les comarques gironines.

Altres

Ishikawa, Shiho [aut]. Animalfabet [60] p. : il. ; 19 cm
Resum: Un llibre per jugar i muntar que combina l’alfabet (en anglès i català) amb l’origami (la tècnica de fer figuretes doblegant paper). La lletra inicial del nom de cada un dels animals es converteix davant els nostres ulls en l’animal de paper. Inclou també textures, estampats segons la pell de cada una de les bèsties, adhesius amb els ulls i fins i tot una petita decoració d’ambient per a cada un d’ells.
Altra informació: A partir de 6 anys i per a totes les edats.
Comentari: L’animalfabet és un llibre per entretenir petits i grans i per compartir estones d’oci de qualitat. Amb aquest quadern s’estimula el desenvolupament infantil mitjançant l’activitat manual de manipular el paper, es fomenta la concentració i al mateix temps els ajuda a aprendre paraules en anglès.

Aprenc a llegir

Kimura, Ken [aut]; Murakami, Yasunari [ill]. 999 hermanas ranas se mudan de charca 42 p.
Resum: Un xafegós dia d’estiu, 999 capgrossos van sortir de l’ou. Aviat van créixer, es van convertir en granotes i la bassa se’ls va fer petita. Els pares d’aquesta gran familia no podien fer res més que buscar una nova llar!
Altra informació: de 4 a 7 anys
Comentari: Una història senzilla i divertida per explicar la gran aventura que van viure 999 granotes, acompanyades dels seus pares, per passar de la petita bassa on van néixer fins a una altra de més gran on totes s’hi sentissin còmodes. Les il•lustracions, tot i ser molt esquemàtiques, estan farcides de petits detalls que acaben d’arrodonir el text.
Olten, Wanja [aut]; Olten, Manuela [ill]. Gens ni mica brutes 24p.
Resum: El llibre narra la història d'una nena que no entén el perquè d'haver-se de rentar les mans tan sovint, ella pensa que després d'acariciar un conill, o jugar vora el riu, no poden haver-se embrutat...
Altra informació: A partir de 3 anys
Comentari: Un llibre molt útil per explicar als més petits el perquè de rentar-se les mans. També és un llibre amb una il.lustració divertida i atractiva pels infants, amb colors llampants i plens de vida.
Watt, Mélanie [aut]. L'Esquirol poruc. Barcelona : Castellnou, 2010 .
Resum: L'esquirol poruc mai no abandona el seu roure perquè l'exterior és molt perillós. Pot ensopegar amb gèrmens, heura verinosa, taurons... Però les coses canvien quan un intrús ferotge l'obliga a abandonar l'arbre.
Altra informació: a partir de 6 anys
Comentari: Sovint tenim por d'allò que desconeixem pel sol fet de no saber que hi ha més enllà, i tan sols hem d'arriscar una mica per adornar-nos que de vegades no és tan ferotge el llop com el pinten. Una divertida història no apta per a marcians verds.
Blasco Grau, Irene [aut]. L'aventura de Kiko València : Tàndem, 2010 . 34p.
Resum: En Kiko és un pollet despistat, imaginatiu, i amb fama de babau, fins que un dia li toca assumir la responsabilitat de quedar-se cuidant del seu germanet, el que sembla una missió fàcil es convertirà en una perillosa aventura, on en Kiko haurà de treure tot l'enginy per enredar el perillós senyor Gat.
Altra informació: a partir de 4 anys
Comentari: Una història amb un bon argument i amb final feliç, on un pollet ens ajudarà a explicar als nostres fills la importància de ser una persona responsable i amb una mica d'enginy per tal de poder resoldre i afrontar situacions de la vida. L'autora Irene blasco és també la il.lustradora del llibre, les il.lustracions són divertides i plenes de color.
Oldland, Nicholas [aut]. L'ós que abraçava els arbres Sant Cugat del Vallès : Símbol, 2010 . (Simbolet. ). [32] p.
Resum: Hi havia una vegada un ós que sempre estava a punt per compartir la seva felicitat amb una gran abraçada, però allò que més li agradava era abraçar els arbres. Un dia, va arribar al bosc un home que s’aturà davant d’un dels arbres més alts i més bonics del bosc. L’ós va pensar que segurament a ell també li agradaven els arbres, però quan l’home va agafar la destral i va començar a tallar-lo, l’ós ja no ho va veure tan clar.
Comentari: Una història senzilla i tendre per ensenyar-nos la importància de la cordialitat i l’amor en les relacions entre les persones, mentre ens sensibilitza davant les agressions a la natura.
Roldán, Gustavo [aut]. La veritable, veritable, veritable història de les llàgrimes de cocodril Barcelona : Thule Ediciones, 2010 . (Trampantojo. ). [26] p.
Resum: És veritat que ploren els cocodrils? D’on ve l’expressió “llàgrimes de cocodril”? Una de les explicacions la trobarem en aquest conte, quan un cocodril va començar a plorar degut a la cremor que va sentir a la boca i a la panxa després d’empassar-se un bon grapat de xilis, un fruit terriblement picant.
Altra informació: de 5 a 7 anys
Comentari: Una història senzilla i molt i molt divertida, tant pel text com per les il•lustracions que l’acompanyen que s’adapten perfectament al troquelat en forma de llàgrima.

Històries amb vinyetes. Còmics

Heuvel, Eric [aut]; Rol, Ruud van der [aut]; Schippers, Lies [aut]; Fernàndez, David [trl]. La recerca Barcelona : Estrella Polar, 2010 . 61p.
Resum: A través de vinyetes el llibre ens narra la història de l'Esther, una dona jueva que després de molt anys torna a la granja holandesa on es va amagar durant la Segona Guerra Mundial, a partir d'aquí i en companyia d'en Daniel, el seu nét, va reconstruint la història de la mort dels seus pares a Auschwitz.
Altra informació: a partir de 12 anys
Comentari: Un llibre interessant per fer que els més joves coneguin a través del còmic, i de forma visual i amena, els detalls d'un període tan important dins la història universal com és la Segona Guerra Mundial. El llibre ha estat publicat amb la col.laboració del Museu d'Història Jueva d'Amsterdam i ha comptat amb l'assessorament de persones i entitats de prestigi en l'estudi del tema.

Ja sé llegir!

Portell Rifà, Joan [aut]. A mi no m'agraden els llibres Barcelona : Animallibres, 2010 . (La formiga. ; núm. 22). Barcelona: Animallibres, 2010. (La Formiga; 22). 60 p.
Resum: A Joanet no li agraden els llibres, i mira que en té la casa plena!. El dia que s'enamora de la Naiana i aconsegueix conquistar-la amb poemes, reconeixerà que potser no li agraden els llibres, però sí llegir
Altra informació: Una història escrita amb gran sentit de l'humor, que preten a propar els menuts a la lectura. Un text sencill i dinàmic. Inclou un poema de Miquel Desclot.
Pfister, Marcus [aut]. El Peix irisat viatja al fons de l'oceà Barcelona : Beascoa, 2010 . 30 p.
Resum: El peix Irisat juga i es diverteix amb els seus amics aprop d’un precipici submarí, però mai no s’han atrevit a endinsar-se per por a les estranyes criatures que diuen que hi viuen, perquè fa fred i tot és fosc. Un dia mentre mira les profunditats una forta corrent li arrenca la darrera escata brillant. Aquest fet el farà omplir-se de valor per endinsar-se i descobrir quina veritable realitat s’amaga a les profunditats de l’oceà.
Comentari: Nova entrega del Peix Irisat, tant plena de color com sempre, fent més vives i atractives les il•lustracions. De l’obra podem extreure diversos missatges positius com: no tenir por pel desconegut i afrontar-nos a nous reptes podem obtenir bones experiències.
Chen, Chih-Yuan [aut]. El pollastre esplomat Barcelona : Thule, 2010 . 33 p.
Resum: El pollastre era totalment esplomat. Ni una sola ploma cobria el seu cos i per això es refredava tant sovint. Un dia es va trobar amb quatre pollastres. Tots tenien plomes, i eren precioses! Quan els demana per anar amb ells, els pollastres amb plomes no li volen, i es queda molt i molt trist. Però una ventada, una caiguda en un bassal i les fulles que cauen dels arbres, li cobreixen el cos, i el converteixen en el pollastre amb plomes més guapo del món!
Altra informació: de 5 a 8 anys
Comentari: El text escrit com si fos a màquina, fa que les il•lustracions prenguin encara més importància, en un conte on la història és molt divertida i alhora educativa. Chih-Yuan Chen (1975-) és un escriptor i il•lustrador xinès, autor d’altres llibres infantils com Guji Guji o El millor Nadal, i ha estat traduït a molts idiomes. Les seves il•lustracions són fresques i divertides i converteixen els seus llibres en contes per mirar i admirar.
Le Ray, Anik [aut]. En Nat i el secret de l'Esperança Barcelona : Baula, 2010 . [56] p. : il. col. ; 31 cm
Resum: El dia de la seva mort, l'Esperança deixa en herència a en Natanel el contingut de la seva biblioteca. El petit Nat no pot imaginar que tots aquells llibres amaguen els més increïbles secrets fins que els herois dels seus contes favorits comencen a adquirir vida davant dels seus ulls.
Altra informació: A partir de 8 anys
Comentari: Novament trobem a una brillant Rébecca Dautremer que il•lustra una història plena d’acció i fantasia.
Nöstlinger, Christine [aut]. En Niko i el cofre del tresor Madrid : Macmillan Infantil i juvenil, 2010 . (Llibresaure. ). 44 p. : il. col. ; 21 cm
Resum: En Niko i el seu pare són dos pirates no gaire ferotges a la recerca de tresors i d’aventures. Aquesta vegada però, la cosa es complica: s’acosta la Gran Assemblea de capitans i per culpa d’una juguesca feta amb un pirata rival, el pare d’en Niko podria perdre el seu vaixell si no aconsegueix trobar el desitjat tresor.
Altra informació: A partir de 6 anys.
Comentari: Un narració dinàmica i fàcil de llegir amb petites dosis d’aventura, humor i suspens. Les seves característiques la fan adequada per una franja ampla d’edats. Les il•lustracions, no gaire expressives, no són l’encert més important del llibre però, malgrat tot, són netes i poden resultar agradables a la majoria.
Knister, [aut]; Tharlet, EVe [ill]. L'ovelleta Bela Barcelona : Bruíxola, 2010 . 26 p.
Resum: L’ovelleta Bela vol que l’esquilin, però la seva mare li explica que ha d’esperar a tenir la llana més llarga. Decideix anar a veure món, i mentre li va creixent la llana, també li va creixent el seu egoisme i la seva arrogància, i es va tornant més presumida. Ella no pensa donar ni una mica de la seva preciosa llana a ningú!
Altra informació: de 5 a 8 anys
Comentari: Knister és un dels autors alemanys de narrativa infantil més reconeguts actualment. L’autor de les aventures de la Tina Superbruixa, ens sorprèn amb una història divertida i alhora molt didàctica per a nens més petits. Les il•lustracions són senzillament fantàstiques i molt divertides.
Manso, Anna [aut]. La Llista d'aniversari Barcelona : Cruïlla, 2010 . (Vaixell de Vapor. Sèrie blanca. ; núm. 72). 58 p. : il. col. ; 19 cm
Resum: La protagonista d’aquesta història és una nena que viu obsessionada pels regals. S’acosta el seu aniversari i els seus pares han decidit posar-li un repte molt especial. Pot fer un llistat de deu regals però no poden ser coses materials que s’hagin de guardar. Caldrà trencar-se el cap per trobar deu coses que facin il•lusió com un regal però que no es toquin i que no es puguin comprar a les botigues.
Altra informació: A partir de 6 anys.
Comentari: Un llibre molt original, amb un desenllaç sorprenent i creïble al mateix temps, que ens porta a reflexionar sobre el valor verdader de les coses. L’entrega de cada un dels regals és una petita aventura dins aquest llibre fresc i divertit. I els dibuixos de Gabriel Salvadó, alegres i expressius, ajuden a fer encara més amena la narració. Us encantarà aquesta nena de cara sempre riallera i la seva llista de demandes. Potser en podem prendre model pel proper aniversari.
Molist, Pep [aut]. La Moli i la Doli Barcelona : Barcanova, 2010 . (Sopa de llibres. ; núm. 174). 47 p.
Resum: La única ovella filla única de tot el remat aconsegueix, per fi, tenir una germana. El fet de ser ben diferent a tota la resta del grup demanarà a la Moli, la germana gran, ajudar a la Doli, la germana petita, en el seu dur aprenentatge
Altra informació: A partir de 7 anys
Comentari: És difícil que les històries senzilles ens tornin a interessar. No hi ha cap secret en l’argument, en el tema, quantes vegades se’ns ha explicat aquesta difícil arribada d’un nou esser vingut de molt lluny. Però en Pep Molist ho sap fer, sap anar una mica més lluny i ens ofereix amb tot això una nova història. És qüestió de detalls, es noten les moltes lectures que porta darrera. No hi falta res ni hi sobre. El treball de Valentí Gubianas com també la feina de l’editor hi ajuden per acabar d’arrodonir aquesta nova “sopa de lletres”
Ribas, Miquel [aut]; Padilla, Roger [ill]. Petita història d'un tovalló groc descolorit Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa Edicions, 2010 . (Ginjoler. ). "24p.", 22x29 cm, 1 disc òptic
Resum: Aquesta, és la trista història d’un tovalló de roba groc i descolorit que vivia entaforat en un calaix fosc i poc airejat. Mai no l’havien fet servir i pobret, vivia ben avorrit. Però de sobte, la seva vida va empitjorar, tot per culpa d’una xocolatada.
Altra informació: a partir de 5 anys
Comentari: Una història més dels títol publicats pel Cep i la Nansa inclosos a la col•lecció El Gingoler, i com sempre, acompanyat d’una adaptació al català signat i d’un DVD com a material d’acompanyament.
Sala i Vila, Carles [aut]. Tramuntana a la granja! Barcelona : Barcanova, 2010 . (Sopa de llibres. ). Barcelona , Barcanova , 2010. (Sopa de llibres; 171). 120 p.
Resum: Un mas i els seus habitants que estan acostumats a la tramuntana, però aquesta vegada, el vent, els crearà un conflicte. La tramuntana toca i transtorna el tarannà habitual dels animals tot capgirant les seves veus. Us podeu imaginar un gall que lladra o una gallina que miola?
Altra informació: Una historia que enganxarà des de el primer moment per tal de trobar la solució. Les il·lustracions de Montse Español acompanyen plenament el relat

Jugo amb les paraules. Poesia

Bonmatí i Guidonet, Ricard [aut]; Olivé Pous, Roc [ill]. Feres enciseres. "127 p.", "19cm."
Resum: Poemari humorístic i captivador que dona respostes a tot un seguit de preguntes sobre bèsties perilloses o que simplement tenen fama de ser-ho, i sobre les quals, sovint, s'han fet mites o exageracions.
Altra informació: a partir de 10 anys
Comentari: Amb l'apèndix final "Una mica de ciència", el bestiari ens revela seriosament el secret de cada fera per completar el seu encantament.
Maragall, Joan [aut]; Subi, [ill]. La Vaca cega i altres poemes Barcelona : Baula, 2010 . 28 p. : il. col. ; 31
Resum: Una interpretació en forma d’àlbum il•lustrat del famós poema “La vaca cega” de Maragall. Les il•lustracions de Subi ens acompanyen en aquest recorregut pels paisatges que recorre l’animal pausadament. Cada un dels versos és en realitat una imatge. El poema es llegeix d’aquesta manera com un conte trist i delicat. Sis poemes més, cada un d’ells amb una il•lustració pròpia, arrodoneixen aquest llibre magnífic que commemora els cent cinquanta anys de la naixença i els cent anys de la mort del poeta Joan Maragall.
Altra informació: Per a totes les edats.
Comentari: Aquest àlbum exquisit ens transporta a l’atmosfera tranquil•la dels paisatges que una vegada va contemplar el poeta i que el van inspirar. A través dels ulls de Maragall veiem tot el que la vaca no pot veure i podem entendre quina és la grandesa de la memòria, que ens ajuda a triar camins, fins i tot a cegues. A part del conegudíssim “La vaca cega” el llibre inclou els poemes “La ginesta altra vegada”, “La fageda d’en Jordà”, “Himne de l’arbre fruiter”, “Sol, solet”, “La diada de Sant Jordi” i “Els reis”.
Molist, Pep [aut]; Blanch, Ignasi [aut]. Miquel Martí i Pol Barcelona : Baula, 2010 . 40 p.
Resum: Àlbum dedicat al poeta Miquel Martí i Pol, però que va més enllà, retratant un temps i un paisatge. El text i les il•lustracions es complementen en un recorregut per la vida de l’autor.
Comentari: Àlbum il•lustrat per Ignasi Blach que recrea les imatges que el poeta va esculpir i en Pep Molist situa al personatge lligant els poemes més autobiogràfics amb un relat clar i divulgatiu per donar a conèixer qui era, com era en Miquel Martí i Pol.

Lectures juvenils

James, Rebecca [aut]. Bella malícia Barcelona : Columna, 2010 . 284 p.
Resum: La Katherine és nova a l'institut i no vol fer-se amb ningú per evitar que descobreixin un terrible secret del seu passat. Però quan l'Alice, la noia més popular, alegre i esbojarrada, vol fer-se amiga seva, no pot evitar obrir-se i confiar en ella. Però l'Alice no és tan bona com sembla i té un costat molt fosc que la Katherine aviat descobrirà.
Comentari: Imagineu-vos que teniu un gran i terrible secret que no podeu explicar a ningú. Que confieu en una persona que sembla ser la vostra millor amiga. Que a mesura que passa el temps aquesta amiga resulta ser interessada, cruel i manipuladora i que les intencions no són precisament les millors... Resumint: un autèntic thriller que no es pot parar de llegir fins el final.
Sierra i Fabra, Jordi [aut]. El caso del falso accidente: Berta Mir detective. 271 p.
Resum: El pare de la Berta, detectiu privat, és víctima d'un greu accident i es troba a l'hospital en estat crític. Aviat la policia confirma que ha estat un intent d'assassinat. La Berta, decidida a trobar l'assassí, haurà d'investigar els darrers casos del seu pare amb les úniques armes de que disposa: la seva intel·ligència, empenta i valor.
Comentari: Emocionant història de detectius protagonitzada per la Berta, una jove de 18 anys amb qui qualsevol jove es pot sentir identificat. La trama i el llenguatge el fan especialment recomanable per a lectors experts que vulguin resoldre un intent d'assassinat a la Barcelona actual.
Gaiman, Neil [aut]. El cementiri sense làpides i altres històries negres 214 p.
Resum: Recull de narracions i històries curtes màgiques i inquietants. Des de detectius passats per aigua fins a un grup de persones aficionades a menjar coses o una història sobre un noi que es troba amb un trol sota un pont i el tracte al qual arriben.
Comentari: En sis planes per conte l'autor ens transporta altres mons i èpoques amb històries emocionants, apassionants, divertides, esfereïdores i/o impactants. Llibre especialment recomanat per a tots aquells que els hi agradin les emocions fortes o la sensació de que alguna cosa l'observa des de les fosques.
Nelson, Jandy [aut]. El cielo está en cualquier lugar 341 p.
Resum: Quan la fantàstica, genial i molt estimada Bailey mor, la seva germana Lennie es queda completament perduda. I trista. I sola. I sense nord. I ha de començar a descobrir a aprendre a ser la protagonista de la seva vida i decidir el seu propi camí. I per complicar-ho més, ella, que mai va destacar, es troba en mig de dos nois que l'atrauen i competeixen pel seu amor: el xicot de la seva germana, amb qui comparteix el dolor de la pèrdua, i un noi nou, que té el somriure més bonic que ha vist mai.
Comentari: Un llibre genial, amè i captivador, no hi ha res més a dir. Si vols riure, plorar, enfadar-te, emocionar-te i entretenir-te, tot al mateix temps, com si estiguessis a la muntanya russa de les emocions, aquest és el teu llibre!
Sierra i Fabra, Jordi [aut]; Velázquez, Carlos [ill]. Historia de un segundo Madrid : Ediciones SM, 2010 . (Barco de vapor. ). 264p.
Resum: El llibre ens narra una història d'amor que pel que podem deduir per les il.lustracions, el què ens explica l'autor dels personatges, costums, etc. Sembla ambientada al segle XIX, els protagonistes són Eliseo un noi de 16 anys, de classe social baixa, orfe de pares que no sap llegir ni escriure i que viu com ajudant-esclau del metge del poble i Elena una noia de 15 anys de família benestant. Tan sols fa falta un moment per què Elena i Eliseo s'enamorin bojament un diumenge que es veuen a missa, a partir de llavors comencen a deixar-se missatges xifrats amagats dins les pàgines d'un llibre "Historia de un segundo".
Altra informació: a partir de 12 anys
Comentari: Última creació del prolífic escriptor català Jordi Sierra i Fabra, l'obra ha estat guanyadora del "Premio El Barco de Vapor 2010", la història està molt ben escrita amb paràgrafs breus, però intensos és com un conte, que ens narra l'amor adolescent, romàntic al segle XIX. El llibre també conté una serie d'il.lustracions de l'il.lustrador Carlos Velázquez en que es reprodueix els gravats de les pàgines d'un llibre.
Forester, Victoria [aut]. La niña que podía volar León : Everest, 2010 . 285 p.
Resum: La Piper és una nena perfectament normal fins que un dia descobreix que pot volar. Això la fa especial, potser fins i tot perillosa, opinen alguns. Així que el millor és enviar-la a l'escola de la doctora Hallon on aprendrà a comportar-se juntament amb altres nens tan especials com ella. La Piper aviat descobrirà que l'escola no és gaire educativa i que els motius de la doctora tampoc són tan altruistes com li volen fer creure.
Comentari: Un llibre ple d'aventures, emoció i intriga protagonitzat per personatges inoblidables. Escrita amb un llenguatge planer, la gran aventura de la Piper enganxa des de la primera plana i ens demostra el gran poder que tenen la imaginació, la sinceritat i l'amistat.
Kizer, Amber [aut]. Meridian Barcelona : Random House Mondadori, 2010 . "287p.," "21cm"
Resum: La Meridian és una Fenestra, és meitat humana i meitat àngel. Durant temps havia compartit el seu món amb morts i moribunds, tot i que no va saber per què, fins el dia del seu setzè aniversari. Aquell dia un cotxe s’estavella davant de casa seva i, tot i que ella no va rebre cap mal físic, un dolor insuportable l’envaeix. Aquell dia, descobreix que és un perill per la seva família.
Altra informació: a partir de 14 anys
Comentari: Una història fresca i encisadora en línia de les novel•les juvenils actuals, però amb un caire diferent. Lluny dels vampirs que recentment sobrevolen la nostra literatura, els àngels i altres personatges obscurs prenen protagonisme en el que segur serà un nou èxit en aquest tipus de narració.

Lectures per compartir

Obiols, Anna [aut]; Subi, [aut]. Cafè dolç, cafè amarg [26] p.
Resum: Àlbum dedicat “a tots els nens i nenes que tenen el cel com a sostre”. Narra la trista història d’un nen orfe del carrer, en Mikhail, de nou anys, qui, violí en mà, va comparant la vida d’altres nens amb la seva. El títol convida a veure la intenció ètica del llibre doncs hi ha qui pren cafè dolç, sense ser gaire conscient que hi ha qui no té més remei que prendre’ amarg. El títol convida a veure la intenció ètica del llibre doncs hi ha qui pren cafè dolç, sense ser gaire conscient que hi ha qui no té més remei que prendre’ amarg.
Comentari: Àlbum poètic que, mitjançant el text i les il•lustracions, ens mostra el món d’un nen orfe del carrer, des de la tendresa i el sentiment però reduint la duresa del text tot emprant colors suaus, reduïts pràcticament al marró amb esquitxos de cafè.
Valentinis, Pia [aut]. El dubte Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2010 . [26] p.
Resum: Quant m'hauré d'esperar? Sóc tan maco com diuen? Podré? Les preguntes que esquitxen cada pàgina d’aquest àlbum recordaran als lectors el valor que té el dubte a la vida de l’ésser humà.
Comentari: L’autora i il•lustradora, Premi Andersen d’il•lustració any 2002, ha creat una atmosfera plena de complicitat i sensibilitat amb el lector, en què la faula és el recurs triat per crear un clima íntim. La intuïció, l’agudesa i la valentia, les tres qualitats que destaca el llibre.
El niño que mordió a Picasso Barcelona : Siruela, 2010 . (Las tres edades. ; núm. 215). 47 p. : il. col. ; 24 cm.
Resum: Aquest llibre ens explica una història real, la d’Antony Penrose, fill de la fotògrafa Lee Miller i de l'artista i escriptor Roland Penrose. Antony ens explica els seus records d'infantesa amb un company de jocs molt especial, un artista famós a tot el món: Pablo Picasso.
Altra informació: A partir de 6 anys
Comentari: A través de la història que ens explica el nen coneixerem una part de l'obra de Picasso i de la fotògrafa Lee Miller. Coneixerem la història d’alguns quadres i escultures del famós artista i a més coneixerem també una part de l’obra de la fotògrafa Lee Miller. El llibre conté il•lustracions d'obres d'art de Picasso i fotografies de Lee Miller.
Hay, Louise L. [aut]. Jo penso, jo sóc! "28p.", 24 cm
Resum: Anomenem afirmacions als pensaments i paraules que utilitzem diàriament. Paraules com preocupació o empipament són afirmacions negatives, mentre que paraules optimistes com esperança o felicitat són afirmacions positives. A Jo penso, jo sóc! veurem exemples de nens que han transformat pensament negatius en accions i paraules positives.
Altra informació: a partir de 7 anys
Comentari: Louise L.Hay, ha dedicat part de la seva vida a ensenyar a les persones que els seus pensaments poden canviar les seves vides i a utilitzar els seus poders de creativitat per al seu creixement personal. Amb aquest llibre s’arrisca amb els nens , perquè creu que si aprenen des de ben petits el potencial que tenen els seus pensaments, el viatge de la vida serà més feliç i gratificant
Messina, Lilli [aut]. L'avi és... l'avi! 24 p.
Resum: L’avi d’en Pep s’ha fet vell i no es pot valdre sol, igual que un infant. Per això en Pep arriba a la conclusió de què l’avi és un nadó. La seva mare, per ajudar-lo a entendre les relacions familiars, li ensenya l’àlbum de fotos… però en Pep no ho acaba de veure clar.
Altra informació: de 3 a 7 anys
Comentari: Actualment són poques les llars en les que comparteixen espai més de dues generacions. Els infants no es relacionen tant com abans amb els seus avis i menys amb els besavis, per això, tampoc coneixen la decadencia de la vellesa. Aquest llibre, amb uns textos senzills i unes il•lustracions a tota plana, és capaç de donar-nos una visió tendre i realista a l’hora, de com es desenvolupa la vida familiar quan hi ha una persona dependent a casa.
Le Huche, Magali [aut]. La Berta Bonafè : està trista... Barcelona : Flamboyant, 2010 . 24 p.
Resum: A la Berta Bonafè li agrada estar a casa amb en Pelut i el Moixó. No surt gaire i somia tot el dia amb el seu destí. Un bon dia, una immensa tristesa inunda la seva vida, ningú l’estimarà mai. Però el seu veí, el senyor Edmund, és el seu principal admirador i intentarà fer tots els posibles per retornar-li l’alegria.
Comentari: Uns dibuixos divertits i plens de colors es contraposen als gargots negres que envolten els pensaments i somnis de la Berta. Finalment s’acabarà imposant l’alegria en una realitat que supera tot el que ella sempre havia imaginat.
Innocenti, Roberto [aut]; Patrick Lewis, J. [aut]. La casa Sant Cugat del Vallès : Símbol, 2010 . [62] p.
Resum: Àlbum estructurat de forma poc convencional, on la història passa amb una casa com a protagonista, i que serveix d’escenari per explicar el pas del temps, la forma de viure i la història europea de l’últim segle.
Comentari: El detall i la melancolia caracteritzen a l’il•lustrador Roberto Innocenti. A més les seves il•lustracions amaguen una seriosa documentació històrica. Mitjançant la il•lustració com a fil conductor de la història i la casa de pedra com a protagonista, habitada, abandonada, on es celebren naixements, bodes, s’acullen a refugiats, en fi el testimoni del pas del temps.
Lee, Suzy [aut]. Sombras Cádiz : Barbara Fiore, 2010 .
Resum: Click! s'obre el llum i apareix una nena envoltada d'objectes i les seves respectives ombres. Ella hi juga i les ombres projectades es van transformant en elements fantàstics. El que és real, va esdevenint fantàstic i poc a poc, allò fantàstic envaeix allò real.
Comentari: Suzy Lee torna a jugar amb la simetria, tal com ho va fer a Espejo ( Barbara Fiore, 2008 ) i aprofita el format horitzontal del llibre i la línia que separa les dues pàgines per mostrar-nos l’eix fronterer entre allò real i imaginari i com la fantasia pot transformar la realitat tan sols amb la nostra imaginació. Click! Jugues?

Llegeixo molt bé

Hanno, [aut]. En Tolstoi, un conte de fades : Takatuka, 2010 . 59 p. : il. ; 18 cm
Resum: Una història d’amistat entre una nena i un sense sostre que s’instal•la al barri. La protagonista no entén com és que hi ha gent que viu al carrer i d’altres que tenen casa o fins i tot dues, com ella mateixa i la seva família, que passen temporades a la Teuleria, una vella casa d’estiueig.
Altra informació: A partir de 9 anys.
Comentari: Una novel•la tendra amb tocs d’humor, com quan la protagonista reivindica la paraula “vagabund” per sobre de la correcta sense sostre perquè li sembla més autèntica. És maco que el llibre es subtituli “un conte de fades” perquè en realitat la novel•la és realista però en els temps actuals el que passa en aquesta història ens sembla gairebé impossible. Un conte de fades sense fades, sense tòpics, sense bons ni dolents i sense final feliç, o no del tot.
Obiols, Miquel [aut]. He tornat a jugar amb la mare i se m'ha espatllat Barcelona : Cruïlla, 2010 . (Vaixell de vapor. ; núm. 153). 91p.
Resum: Recull de vuit històries divertides, sorprenents, originals i surrealistes, com la història d'una màquina d'escriure a la qual no li funciona la lletra "s" i utilitza la "z", o una senyoreta que menja gomes d'esborrar, totes amb combinacions tipogràfiques i jocs de formats i colors.
Altra informació: a partir de 12 anys
Comentari: Nova obra de l'autor de Roda de Ter Miquel Obiols, un llibre molt divertit i de lectura molt amena, sobretot per la combinació tipogràfica, que el fa un llibre "diferent", cadascun dels contes té un fil argumental, molt original, que agafa sentit gràcies al recurs gràfic i tipogràfic utilitzat. Una obra que no deixarà indiferents als joves lectors.
Zimnik, Reiner [aut]. Jonàs el pescador Barcelona : Viena, 2010 . (El jardí secret de Viena. ; núm. 1). 77 p.
Resum: En Jonàs, un dels molts pescadors que estan asseguts a les ribes del Sena de Paris esperant pacientment el moviment de la canya, aconsegueix el seu somni de pescar un peix molt gran. La gelosia dels seus col•legues el faran abandonar la capital francesa ni emprendre un llarg viatge que el portarà a donar la volta al món per acabar retornant a la capital francesa
Altra informació: A partir de 8 anys
Comentari: Per primera vegada, que jo sàpiga, apareix traduït al català aquest divertit i curiós llibre de l’autor del clàssic “Els Timbalers”. Escriptor i il•lustrador alhora, en Reiner Zimnik ens torna a sorprendre amb una història on ens condueix per un somni fermament viscut que ens portarà molt lluny, a un llarg viatge. Si en “Els Timbalers” era una reflexió sobre la utopia social aquí ens trobem amb un somni – utopia personal. Després de més de cinquanta anys de la seva primera publicació no ha perdut res del seu original encant
Gaiman, Neil [aut]. L'Ot i els gegants de gel Barcelona : Estrella Polar, 2010 . (Estrella polar. ; núm. 13). 93 p. : il. ; 20 cm
Resum: En Rarot, Ot pels amics, és un petit víking honest i valerós. Desprès de la mort del seu pare vindrà a intentar ocupar el seu lloc un padrastre dèspota que el maltracta sense motiu. El noi decidirà marxar de casa per fer-se un lloc al món. Aviat farà tres amics molt especials que l’acompanyaran en una aventura extraordinària. Un llibre de fantasia i realitat amb animals que no són el que semblen, Deus nòrdics i gegants de gel.
Altra informació: A partir de 10 anys.
Comentari: L’autor de Coraline i de tantes altres obres per a joves i adults ens obsequia ara amb aquesta novel•la d’aventures que és també un cant al valor, a l’amistat i al respecte i l’amor pels pares. Un llibre que es llegeix d’una tirada i que sens dubte els joves lectors recordaran.
Liao, Jimmy [aut]. La noche estrellada Cádiz : Barbara Fiore, 2010 . 124 p.
Resum: La protagonista d’aquesta història viu entre el desmoronament de la seva familia i la nostàlgia pel temps viscut amb els seus avis. El quadre de Vincent Van Gogh La noche estrellada servirà com a fil conductor en aquesta recerca per evadir-se de la realitat cercant un lloc per viure millor, ajudant-se de la màgia i la fantasia. Durant aquest viatge trobarà un amic, un noi tant especial com ella, que li ajudarà i la guiarà durant el seu creixement personal.
Altra informació: Unes magnífiques il•lustracions per un relat ple de nostàlgia, de creixement personal, de soletat...però també d’amistat i d’aprenentatge del seu món interior.
Comentari: Unes magnífiques il•lustracions per un relat ple de nostàlgia, de creixement personal, de soletat...però també d’amistat i d’aprenentatge del seu món interior.
Beardsley, Martyn [aut]; Ross, Tony [ill]. Sir Gadabout Barcelona : Bambú, 2010 . (Bambú. ; núm. 13). 89 p. : il. ; 21 cm
Resum: Sir Gadabout és un dels valents cavallers de la taula rodona, fidels servidors del rei Artús i de la bella Ginebra. Només que Sir Gadabout és un cavaller una mica especial. No és valent ni té cap talent especial que no sigui fer malbé tot allò que toca. El nostre cavaller és un absolut desastre, de fet diuen que és el Pitjor Cavaller del Món. En aquesta aventura veurem com se’n surt el protagonista de intentar rescatar la reina Ginebra.
Altra informació: A partir de 9 anys
Comentari: Una lectura molt divertida que segur que crearà afecció. Aquest és el primer d’una sèrie de llibres dedicats a la figura d’aquest estrambòtic cavaller que ara arriben al nostre país desprès de triomfar en molts altres llocs. En el llibre hi trobem un seguit de personatges simpàtics i moltes situacions portades al límit. Tot amb l’acompanyament dels divertits dibuixos del gran autor Tony Ross, que ja són un valor per ells mateixos. Totalment recomanable per a nens de 9 fins a 99 anys.
Sala i Vila, Carles [aut]; Español, Montse [ill]. Tramuntana a la granja! Barcelona : Barcanova, 2010 . (Sopa de llibres. ; núm. 171). 120p.
Resum: El llibre ens narra la història d'uns pagesos que viuen al mas Repòs de Sant Airet del Mig on com el seu nom indica i fa sempre un vent terrible, un bon dia després d'una nit de tramuntana els animals comencen a reproduir sons que no són els seus: el gall lladra, la gallina miola...En Ramon i la Teresa amos de la granja, se'n veuran mil i una per resoldre el problema.
Altra informació: a partir de 7 anys
Comentari: Nova obra de Carles Sala, autor guanyador en un breu període de temps de varis premis de literatura infantil i juvenil. A Tramuntana a la granja!, l’autor utilitza una estructura clàssica amb un plantejament un nus i un desenllaç, tot amb un llenguatge precís i clar, de fàcil lectura. Les il·lustracions de Montse Español són divertides i adients amb la història que es narra. Tot el conjunt fa que el llibre sigui recomanable per tots aquells lectors amants de la natura i del humor.

Llegir sense saber-ne

Gomi, Taro [aut]. Cocodrilo va al dentista Mèxic, D. F. : Fondo de Cultura Ecónomica, 2010 . [31]p : il. col ; 22 cm.
Resum: Cocodrilo té mal de queixal i ha d'anar al dentista, però no hi vol anar perquè li fa molta por. Al final es decideix i quan el dentista el veu la por és mútua
Altra informació: A partir de 2 anys
Comentari: Una divertida història plena de repeticions i que a més ensenya als més petits la importància de tenir bons hàbits d’higiene dental. Escrita i il•lustrada per Taro Gomi, il•lustrador i escriptor japonès autor de més de 300 obres.
Dieterlé, Nathalie [aut]. Iyoke es muy pequeño Zaragoza : Edelvives, 2010 . [12] p. : il. col. ; 17 x 20 cm
Resum: En Iyoké és molt petit, però, i si fos diferent? podria ser com els seus amics: tan alt com la girafa, tan ràpid com la gasela o tan fort com l'orangutan.
Comentari: Divertida història amb pàgines desplegables que s'estiren o s'eixamplen per reforçar la qualitat característica de cada animal. Un conte per llegir sense saber-ne.
Jadoul, Émile [aut]. Tinc pipí Barcelona : Corimbo, 2010 . 24p.
Resum: El llibre narra la història d'un petit pingüí que cada nit desperta als seus pares per anar al lavabo, un cop s'aixeca el pare, un altre cop la mare, i així fins que un dia li expliquen que els pingüins grans ja van al lavabo sols, i l'animen a provar-ho...
Altra informació: a partir de 3 anys
Comentari: En forma de conte, amb toc d'humor i amb una família de pingüins com a personatges principals, el llibre narra les peripècies que han de fer els pares d'en Lleó per tal d'aconseguir que faci pipí sol durant la nit. El llibre pretén ser una eina per a pares i mares que tenen fills que han deixat els bolquers i s'han d'aixecar cada nit per fer-los anar al lavabo.

Per saber-ne més

David, Patrick [aut]. Els Animals de companyia Valls : Cossetània, 2010 . (El Meu petit animalari. ; núm. 2).
Resum: Com criar un ratolí?; Quant mesura un poni?; Com treballa un gos pastor?... Totes les respostes a aquestes preguntes, i moltes altres, les trobaràs en aquest animalari, ricament il•lustrat amb dibuixos originals i amb fotografies excepcionals.
Altra informació: Recomanable a partir de 5 anys Altres títols publicats: La Muntanya i el bosc
Comentari: Una obra pedagògica i lúdica per conèixer la vida dels animals, acompanyada d'un petit diccionari i de jocs pedagògics per fer participar els nens i nenes i d’aquesta forma aprendre de forma interactiva.
Tubau, Victòria [aut]. Manufactures Barcelona : Combel, 2010 .
Resum: Un llibre de manualitats per donar utilitat a les deixalles: crear i aprendre a fabricar objectes amb cartrons, ampolles de plàstic, retalls de roba... i totes aquelles coses que ja no necessitem.
Altra informació: Recomenable a partir de 6 anys
Comentari: S’ensenyen tot un seguit de propostes per fer manualitats, de forma molt senzilla i entenedora, amb il•lustracions molt gràfiques que ens indiquen tots els passos a seguir per a realitzar els treballs. Un llibre per divertir-se construint i imaginant, al mateix temps que es mostra una bona manera de reciclar.

Vull aprendre!

Hoffman, Mary [aut]. El Gran llibre de les famílies Barcelona : Intermón Oxfam, 2010 . Intermón Oxfam, 2010. 32p.
Resum: Què és una familia?. Abans, es deia que la típica família era un pare, una mare, un noi, una noia, un gat, un gos que viuen en una mateixa casa. Però els temps i les maners de viure han canviat, les families també, i ara hi ha tantes maneres de viure com colors té l'arc de Sant Martí.
Altra informació: El gran llibre de les famílies aporta un punt de vista fresc i optimista de les famílies d'avui dia i de les diferents formes de vida
Había una vez una gota de lluvia Madrid : Anaya, 2010 . "31p.", 21 cm
Resum: L’evaporació i la condensació son dos conceptes difícils d’entendre per als més petits, perquè l’aigua desapareix de la vista. Els protagonistes d’aquesta curta història exposaran un munt d’exemples que els facilitarà l’aprenentatge d’aquesta procés.
Altra informació: a partir de 7 anys
Comentari: El llibre incorpora temes i conceptes que ajudaran als petits lectors a pensar d’on ve l’aigua i com canvia mitjançant aquests processos, així com també te en compte les conseqüències de l’excés i la manca d’aigua al medi ambient. Pertany a la col•lecció “Milagros de la naturaleza” amb tres títols més publicats sobre els cicles vitals: Había una vez una oruga, Había una vez un renacuajo i Había una vez una semilla.
Anderson, Judith [aut]; Gordon, Mike [ill]. Hi havia una vegada una gota de pluja Barcelona : Barcanova, 2010 . 31 p.
Resum: L’evaporació i la condensació son dos conceptes difícils d’entendre per als més petits, perquè l’aigua desapareix de la vista. Els protagonistes d’aquesta curta història exposaran un munt d’exemples que els facilitarà l’aprenentatge d’aquest procés.
Comentari: El llibre incorpora temes i conceptes que ajudaran als petits lectors a pensar d’on ve l’aigua i com canvia mitjançant aquests processos, així com també té en compte les conseqüències de l’excés i la manca d’aigua al medi ambient. Pertany a la col•lecció “Sorpreses de la Natura” amb tres títols més publicats sobre els cicles vitals: Hi havia una vegada una eruga, Hi havia una vegada un capgròs i Hi havia una vegada una llavor.
Geis, Patricia [aut]. Las Meninas Barcelona : Combel, 2010 . 16 p.
Resum: Qui va pintar el quadre? Com el va pintar? Qui són els personatges que hi apareixen?. Un llibre dedicat a la figura de Velázquez i més concretament a una de les seves obres més conegudes: Las Meninas.
Altra informació: de 7 a 10 anys
Comentari: Un bona manera d’introduir els infants en el món de l’art, amb uns textos molt entenedors i amens, acompanyats d’il•lustracions, pop-ups i petits llibres inserits a les planes. Dins la mateixa col•lecció hi ha altres volums dedicats a “La Monna Lisa”, “Alexander Calder” i “Andy Warhol”.
Pomarón, Sara [aut]. Papiroflexia per a nens Barcelona : Salvatella, 2010 . Barcelona. Salvatella, 2010. 72 p.
Resum: Una bona introducció al món de la papiroflexia. Les figures són divertides i poden transformar-se en elements de joc. Les figures són adequades per fer-les amb nens a partir de 8 anys i per tal d'ajudar a l'hora d'escollir la figura hi ha uns indicadors de dificultat per nivells.
Altra informació: Aquest llibre és un bon regal pels nens ja que tot exercitant la motricitat fina també tenen una eina de joc amb la figura confeccionada
Serres, Alain [aut]; Fronty, Aurélia [ill]. Tinc dret a ser nen Barcelona : Blume, 2010 .
Resum: Aquest llibre ens explica que tots els nens del món tenen drets i també tenen el dret de conèixer-los, explicar-los, compartir-los… Una obra que celebra el 20º aniversari de la Convenció sobre els Drets del Nen, tractat signat el 20 de novembre de 1989.
Comentari: Els drets dels nens són el present i aquesta obra ens permet comprendre els drets dels infants de la veu de nens de tot el món i de qualsevol condició a través d'artístiques il•lustracions i d'un text amb un marcat caràcter poètic.

Àlbums il·lustrats

Symes, Ruth [aut]; Jayne Church, Caroline [ill]. El ball de la Harriet Barcelona : Animallibres, 2010 . (Animables, els animals amables. ). 26 p.
Resum: La Harriet decideix anar a veure al seu millor amic, l’Ivor. Però de camí es va trobant a tots els seus amics els animals, fins que descobreix més de cent papallones que ballaven a la llum del sol. La Harriet es posa a ballar amb elles i se sent l’eriçó més feliç del món. Però les papallones no volen ballar amb un eriçó! Elles només ballen amb papallones!
Altra informació: de 4 a 7 anys
Comentari: Tothom pot ballar, ja sigui gran o petit. Si pot ballar un, pot ballar tothom. Aquest és el missatge que l’autor vol donar amb aquesta història tendra, i alhora trista, però amb un final feliç. El llibre és la il•lustració en si, i en aquest cas és el text el que acompanya a les il•lustracions, ja que es tracta d’un conte que es pot llegir només mirant.
Osuna, Rosa [aut]. Història de l'U Barcelona : Thule, 2010 . (Trampantojo. ). 46 p.
Resum: L’U va néixer tal com és, però hauria pogut ser d’una altra manera. En definitiva, hauria pogut ser diferent del que és. Malgrat tot, a l’U, ja li agrada ser com és. És més, l’U vol trobar quines coses pot fer bé per sentir-se encara millor.
Altra informació: L’U també pots ser tu, amb totes les coses bones que tens per oferir i aquelles que, potser no t’agraden tant, però que, al cap i a la fi, et fan a tu.
Steffensmeier, Alexander [aut]. La Florentina a l'aguait Barcelona : Barcanova, 2010 .
Resum: Un àlbum il.lustrat sobre una vaca molt entremaliada, un carter perseguit i una pagesa que desitjaria rebre, per fi, tots els paquets sans i estalvis.
Altra informació: Recomenable a partir de 5 anys
Comentari: Amb unes il.lustracions que reflecteixen amb molt d’encert tot el trasbals dels protagonistes, aquest conte ens mostra com de vegades no s’actua de forma correcta, perquè es tenen desitjos amagats: una història divertida, amb un missatge al darrera.
Manzano, Eva [aut]; Gutiérrez Serna, Mónica [aut]. Receptes de pluja i sucre Barcelona : Thule, 2010 . (Trampantojo. ). 60 p.
Resum: Aquest és un llibre de receptes que serveix per endolcir les emocions del dia a dia. Hi trobareu diferents receptes adients per cada tipus d'emoció: la por, l'alegria, la felicitat o la tristor i, fins i tot, hi trobareu els ingreients necessaris per a superar la mandra o la timidesa.
Altra informació: Darrerament van apareixen títols -adreçats als infants- que podríem qualificar com a llibres d'autoajuda. Aquest n'és un, embolcallat amb unes il·lustracions ben suggerents.
Parot, Annelore [aut]. Yumi Barcelona : Baula, 2010 . 36 p. : il. col. ; 23 cm
Resum: La Yumi, la protagonista d’aquest llibre, és una kokeshi, o sigui una nina tradicional de fusta del Japó. El llibre presenta una imatge gràfica moderna i molt actual que segur que agradarà molt als petits, tan afeccionats a l’estètica manga i japonesa.
Altra informació: Recomanable a partir de 3 anys.
Comentari: Dins la col.lecció de Kokeshi hi ha dos tipus de llibres, àlbums ilustrats i llibres d’activitats, aquests darrers orientats a l’entreteniment mitjançant la proposta de diferents activitats normalment relacionades amb el vestuari, pentinats, etc. de les nines. En definitiva llibres d’activitats que ens fan pensar en la versió moderna de les nostres nines de paper retallables, aquelles del vestidet agafat amb dues pestanyes. Els llibres estan orientats a primers lectors però en realitat són un tipus de llibre que entenem que pot interessar a moltes edats diferents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

DIGUES LA TEVA!!