diumenge, 20 de març del 2011

Butlletí NPL - Número 50 - març 2011

Nascuts per llegir 
NPL Informa
ISSN 1886-2500

Destacats NPL
Recursos per explicar la discapacitat i la malaltia als infants
El Centre de Documentació de Serveis Socials, ha elaborat una selecció de recursos per parlar als infants de la discapacitat i la malaltia.

S'hi recomanen contes i llibres infantils que expliquen la situació de les persones amb discapacitat i altres malalties com l'Autisme, l''Alzheimer, la Sida o el càncer, amb la voluntat de donar a conèixer als infants aquestes realitats i fomentar la no discriminació.

Aquest dossier també conté articles, revistes i recursos web que mostren les possibilitats pedagògiques del conte i de la lectura, així com institucions que fomenten aquestes eines educatives.

Aquí teniu l'enllaç: http://dixit.gencat.cat/portal/fitxes/dossiers/recursos_discapacitat_malaltia.html
S'inaugura la Children's Digital Library!
Accedir a la literatura infantil de qualsevol país i de manera gratuïta és molt més fàcil gràcies a la International Children's Digital Library, un projecte de la Fundació ICDL, un organisme sense ànim de lucre que va veure la llum fa gairebé 10 anys i que, des d'aleshores, no ha parat de créixer.

L'objectiu de la International Children's Digital Library és que famílies que viuen fora dels seus països d'origen tinguin accés lliure i gratuït a llibres infantils en la seva llengua materna i, d'aquesta manera, mantinguin les arrels amb les seves cultures i la puguin transmetre als seus fills. Un dels principis fonamentals de la fundació és que, independentment d'on visquin els nens i les seves famílies, mereixen tenir accés a la seva cultura, així com també a la cultura d'allà on es troben.

Actualment, la llibreria té més de tres milions de visitants i un fons de 4.457 llibres en 54 llengües. Els usuaris del web provenen de 228 països diferents, però especialment dels Estats Units -que aporta més de la meitat d'usuaris-, el Perú i l'Índia.

Si voleu visitar la biblioteca virtual, cliqueu aquí.
4ª jornada de biblioteca pública i cohesió social: Glovlibres una biblioteca intercultural integrada en el programa nascuts per llegir Suís.
El dilluns 21 de març va tenir lloc a la biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, la 4a Jornada de Biblioteca pública i cohesió social. Aquest any, les conferències anaven al voltant del tema ciutadania i família.

De totes les experiències presentades volem destacar l'experiència de Glovlibres. A continuació us oferim la presentació que l'organització de la jornada ofereix al bloc d'aquest programa:

" Investigacions recents sobre l'adquisició del llenguatge han demostrat que les destreses lingüístiques es desenvolupen molt d'hora, fins i tot abans que els nens puguin formular les primeres paraules. Per tal que aquesta evolució es faci de la millor manera possible, cal proporcionar al nen estímuls lingüístics diversos: poemes, cançons, llibres il·lustrats, contes… S'ha comprovat que els nens que des de molt petits estan en contacte amb el llenguatge oral els és més fàcil aprendre a llegir i escriure.

Aquests estímuls provenen principalment dels pares. Són ells qui tenen la responsabilitat primordial per al desenvolupament de les competències lingüístiques dels seus fills. Per tant, han de ser encoratjats a parlar amb els seus fills en la llengua que estan més familiaritzats. Si el nen se sent còmode en el seu entorn lingüístic el desenvolupament de la seva identitat es veurà reforçat. El domini de la llengua materna és molt important, especialment des que s'ha provat que el nen que creix en una família que té com a llengua materna una llengua diferent de la del país on viu, aprendrà la llengua local més fàcilment encara del que ha après la llengua dels seus pares.

Globlivres, biblioteca intercultural neix a partir d'aquesta realitat, en un entorn on el nombre de famílies amb llengües maternes diferents de les llengües oficials és molt gran. Integrat en el programa Nascuts per Llegir suís, la biblioteca intercultural Globlivres ofereix els llibres disponibles en una gran diversitat de llengües, i anima als pares a llegir als seus fills petits, ja que les famílies nouvingudes no sempre tenen a casa llibres adequats en el seu idioma, fins i tot sovint han oblidat les cançons que els cantaven els seus avantpassats.

D'altra banda, Globlivres és un espai per a la creació de tallers i trobades amb els pares d'altres cultures, un dels objectius de Nascuts per llegir. La biblioteca és el lloc segur on saben que trobaran punts de referència de la seva pròpia cultura. A més, Globlivres té una àmplia selecció de llibres bilingües que ofereixen una aproximació lúdica a la llengua del país d'acollida. Les mares amb poc coneixement del francès, a través d'aquests llibres tenen l'oportunitat, a més, de progressar en el propi francès i més tard donar suport als seus fills en el moment de l'escolarització".


La presentació d'aquest programa i de totes les altres experiències que varen presentar-se, com la de treball amb mares marroquines, a la biblioteca de Roquetes (Terres de l'Ebre), les trobareu disponibles a partir del dia 25 de març al blog de la Jornada: http://bpcohesiosocial.wordpress.com/2011/01/20/hola-mon/

Petits grans llibres!
Aquest any s'ha celebrat la 2a edició de la fira infantil i juvenil Petits grans llibres i el Nascuts hi ha sigut novament present. Aquest any va oferir a les famílies una sessió de descoberta i experimentació amb els llibres per a pre-lectors dels artistes Bruno Munari i Katsumi Komagatha.
2 d'abril: dia internacional del llibre infantil i juvenil
Aquest és el dia en el que tot el món commemora el naixement de Hans Christian Andresen. Apropeu-vos a la vostra biblioteca més propera, amb molta probabilitat hauran preparat alguna coseta per a l'ocasió a la que poder-s'hi sumar!
PER LLEGIR + CLIQUEU AQUÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

DIGUES LA TEVA!!