divendres, 27 de maig del 2016

Cap de setmana de flors!!



Doncs si!!

Avui només us deixo una proposta, i quina millor activitat per fer en família que anar a veure el que ens tindran preparat el diumenge l'Associació d'Estores de Raval.

I a més, aquí mateix a Blanes!! una activitat tradicional recuperada fa més de 25 anys i que guarneix els carrers de Raval, Mn Joan Quer, dels Papus, a la Plaça de l'església...

Així que diumenge ja teniu pla! Cap a Raval falta gent! 

Aquí us deixo una petita mostra del que han fet altres anys i la història d'aquesta entitat blanenca...

http://www.escoltesiguies.cat/imatges/pujades/images/Corpus_AEiG_Pinyarosa_05.jpg 

http://www.blanesaldia.com/wp-content/uploads/2013/06/estores-2.jpg 

http://www.blanes.cat/oiapdocs.nsf/a50fa5b68f16871cc12566ff0056d21b/66c8dcb4142053acc1257b8000439e39/$FILE/2013_catifes_corpus_-_5.jpg

Ara fa 3 anys que els vam tenir de convidats en el Promocionem de la Biblioteca i aquí teniu una mica més d'informació: 

Ja fa més de 25 anys, una colla de veïns del barri de Raval, d’acord amb el rector del poble, van posar fil a l’agulla en l’elaboració de catifes de flors per la diada de Corpus. Es tractava de recuperar una antiga tradició perduda.

L’any 2004 vàrem celebrar els 25 anys i, seguint els mateixos principis, les catifes han agafat un aire jove i els dibuixos procuren reflectir l’actualitat : l’any Gaudí, l’any Ruyra, l’any Planells, diferents homenatges, en són bons exemples , i també s’intenta vincular les estores de corpus amb alguna celebració o motiu de la població de Blanes

Clavells, roses, hortènsies, ginesta, bruc,podrit de castanyer,margarides, gerberes...... eren els materials més emprats en les nostres catifes, però des de fa un parell d’anys i en el marc de la crisi, hem descobert nous materials i noves tècniques que fan que puguem seguir amb aquesta tradició.
I tot gràcies a un equip de gent que treballen durant molts mesos per fer possible aquest art de fer catifes de flors, com un element més de la nostra cultura popular i tradicional, començant per pensar els que seran els dibuixos de les catifes, així com els seus materials. Cada any s’intenta vincular les estores de corpus amb alguna celebració o motiu de la població Blanenca.
Quan arriba la setmana anterior a la realització de les estores, un altre equip integrat per més de 300 persones, s’organitza per anar a buscar el material necessari, al boscos, camps, rieres i llocs diversos propers a la nostra població. La tarda abans de la diada s’inicia tota la feina al barri, la gent s’aplega en diversos garatges que els veïns posen a disposició de l’organització per triar i desfullar el material. També es comencen a dibuixar les catifes al terra seguint la tradició, amb guixos, plantilles, cordes i regles de fusta, tal i com ens van ensenyar els nostres predecessors, però aplicant l’ús de noves tecnologies en el disseny a escala dels dibuixos.


A primera hora del matí s’acaben els dibuixos que hagin quedat pendents i es reparteixen els materials per tot el recorregut on es duran a terme les catifes. Entre els organitzadors es reparteixen els planells proposats i els colors, perquè puguin anar guiant la gent que les confeccionarà. D’aquesta manera, la gent del poble s’acosta als carrers de Raval per participar en lelaboració de les estores, ja sigui omplint els dibuixos que prèviament s’han dibuixat o preparant el material que es necessita.
El recorregut total supera els 1000 metres lineals, amb alguna catifa de més de 5 metres d’ample i l’equip coordinador vetlla per l’ús dels materials en la confecció de les catifes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

DIGUES LA TEVA!!